PL | EN

Miniaturowe wytłaczarki laboratoryjne

Wytłaczarki laboratoryjne

Wytłaczarki jednoślimakowe

Wytłaczarki dwuślimakowe

Wytłaczarki jednoślimakowe do żywności

Wytłaczarki dwuślimakowe do żywności

Wytłaczarki laboratoryjne do gumy i silikonu

Wytłaczarki laboratoryjne pilotażowe

Wtryskarki laboratoryjne oraz stanowiska do wytłaczania i wtrysku

Walcarki dwuwalcowe laboratoryjne do polimerów i gumy

Laboratoryjne linie z wytłaczarkami jedno i dwuślimakowymi

Linie do produkcji i badań filamentów dla drukarek 3D

Laboratoryjne linie do compoundingu i granulacji z wytłaczarkami mieszającymi

Drukarki 3D zasilane granulatem

Nawijarki do żyłek, taśm lub rurek przeznaczone dla linii wytłaczarkowych

Odciągi gąsienicowe oraz systemy cięcia wytłaczanych profili i rur

Pompy stopionego tworzywa lub gumy przeznaczone dla linii do wytłaczania

Laserowe mikromierze do pomiarów wymiarów geometrycznych

Promienniki podczerwieni

Wytłaczarki jednoślimakowe do żywności

Wytłaczarki jednoślimakowe do żywności

Wytłaczarki jednoślimakowe laboratoryjne do wytłaczania żywności z systemem cięcia przy głowicy.

Produkty spożywcze wytłaczane zyskały popularność wśród konsumentów jako sposób na spożywanie żywności o dużej zawartości składników odżywczych. Konsumenci chcą różnych sposobów na zwiększenie ilości białka w swojej diecie. Tak więc istnieje zapotrzebowanie na nowe wysokobiałkowe produkty spożywcze, aby zaspokoić rosnące zapotrzebowanie konsumentów na białko. Rozwój produktów opartych na wytłaczaniu białek roślinnych pomaga w tworzeniu różnych produktów spożywczych. Wytłaczarki jednoślimakowe LEF-1S 45 mm Food do wytłaczania żywności doskonale nadają się do prowadzenia badan nad wytłaczaniem białek roślinnych. Zastosowanie rowkowanego cylindra wytłaczarki wykonanego ze stali nierdzewnej lub kwasoodpornej zapewnia odpowiedni poziom czystości. Wysokie momenty obrotowe ślimaków zapewniają możliwość przetwarzania produktów stawiających duży opór przetwórczy. Wyposażeniem niezbędnym do prowadzenia badań nad żywnością jest matryca chłodzona i grzana wodą w celu równomiernego rozprowadzenia ciepła. Wytłaczarka umożliwia badania nad wytwarzaniem żywności, w tym żywności bezglutenowej, makaronów, produktów instant, kaszek i kleików błyskawicznych, pasz, pokarmu dla zwierząt. Współcześnie producenci żywności, dbają, aby ich wyroby były smaczne, bezpieczne i wygodne w stosowaniu. Wśród nowych technologii przetwórstwa żywności można wyróżnić wytłaczanie [ekstruzję]. Otrzymany w ten sposób produkt charakteryzuje się zróżnicowaną teksturą, kształtem i barwą.

Wytłaczarka laboratoryjna do żywności LEF-1S 45 mm Food została zaprojektowana do prowadzenia badań lub produkcji w obszarach dotyczących możliwości zastosowania techniki ekstruzji w przetwórstwie rolno-spożywczym.

Wytłaczarki jednoślimakowe laboratoryjne do wytłaczania żywności LEF-1S 45 mm Food.

Ze względu na wysoką złożoność procesu wytłaczania, wytłaczarka badawcza powinna posiadać wszystkie możliwości wytłaczarek przemysłowych a nawet je przewyższać pod względem wyposażenia i funkcjonalności. Zmniejszenie skali maszyny w połączeniu z wszechstronnymi możliwościami dostosowania do prawie każdego zadania przetwarzania i łatwą obsługą systemu stanowią wyróżnik wytłaczarek laboratoryjnych jako doskonałego instrumentu przeznaczonego do badań.

Zrozumienie procesu wytłaczania jako podstawowego procesu przetwarzania żywności.

W świecie produkcji, gdzie królują innowacja i wydajność, ewoluowały różne techniki i procesy, aby sprostać wymaganiom różnych gałęzi przemysłu. Wśród nich wyróżnia się wytłaczanie jako podstawowa i wszechstronna metoda stosowana w produkcji wielu produktów spożywczych. W swej istocie wytłaczanie jest procesem produkcyjnym polegającym na kształtowaniu surowców w profil o pożądanym przekroju poprzecznym za pomocą matrycy. W procesie wytłaczania surowiec poddawany jest zagęszczaniu, ścinaniu, mieszaniu, napełnianiu, zmniejszaniu wielkości cząstek. Tak więc materiał po wejściu do cylindra wytłaczarki zmienia postać. Materiał ten jest ostatecznie wytłaczany przez matrycę na końcu ślimaka i cylindra wytłaczarki, aby uzyskać pożądany kształt. Temperatura wewnętrzna zmienia się w zależności od rodzaju przetwarzanego materiału lub mieszaniny materiałów i dodatków. Kiedy żywność jest wytłaczana z matrycy, jest ona poddawana procesowi ochłodzenia, w którym czynnikiem chłodzącym zwykle jest powietrze.

Wytłaczarki jednoślimakowe laboratoryjne do wytłaczania żywności LEF-1S 45 mm Food są dedykowane do elastycznych prac badawczo-rozwojowych. Wytłaczarki jednoślimakowe laboratoryjne do wytłaczania żywności LEF-1S 45 mm Food mm dzięki średnicy ślimaka 45 mm spełniają kluczowe wymagania dotyczące produkcji żywności i mają imponująco kompaktowe wymiary oraz wysoką moc. Te wytłaczarki są idealne do projektów badawczych i opracowywania receptur, a także produkcji małych partii. Wytłaczarki mogą przetwarzać mieszanki materiałów o ekstremalnie niskim współczynniku płynięcia. Wytłaczarki można łatwo skalować do innych rozmiarów. Wytłaczarki do żywności są dostępne z wieloma opcjami, które umożliwiają bardzo elastyczne użytkowanie i wygodną obsługę. Wytłaczarki jednoślimakowe LEF-1S 45 mm Food przeznaczone są do wykorzystania w szerokim zakresie prac badawczo-rozwojowych, dlatego muszą być wszechstronne i sprawdzać się w różnorodnych zastosowaniach. Sitech3D zaprojektował wytłaczarki dokładnie pod te wymagania i wyposażył je w wiele ważnych funkcji. Wytłaczarki jednoślimakowe LEF-1S 45 mm Food firmy Sitech3D zapewniają dobre warunki do wytłaczania wielu rodzajów produktów spożywczych i karmy dla zwierząt domowych.

Wytłaczarki jednoślimakowe laboratoryjne do wytłaczania żywności LEF-1S 45 mm Food mogą być wyposażone w granulator do ekspandowanych artykułów spożywczych. Granulator centryczny jest z powodzeniem stosowany do wytwarzania bezpośrednio ekspandowanych artykułów spożywczych. Wirnik z nożami granulatora centrycznego jest umieszczony centralnie względem płyty matrycy. Produkt wychodzący z płyty matrycy w nieskończonych pasmach jest odcinany nożem bezpośrednio na końcu głowicy wytłaczarki. Na długość wytwarzanego produktu można łatwo wpłynąć poprzez zmianę liczby noży i prędkości wirnika noży. Osłona granulatora i uchwyt matrycy w granulatorze centrycznym są obrotowe i umożliwiają łatwy dostęp w celu czyszczenia, montażu płyty matrycy i szybkiej wymiany płyty matrycy. Położenie wirnika z nożami względem matrycy można precyzyjnie ustawiać za pomocą specjalnego mechanizmu. Odległość pomiędzy ostrzem noża a płytą matrycy można precyzyjnie regulować podczas pracy. Urządzenie zabezpieczające zapewnia, że pokrywa granulatora nie otworzy się, dopóki wirnik z nożami nie zostanie zatrzymany.

Co to jest współwytłaczanie?

Proces współwytłaczania żywności polega na wytłaczaniu dwóch lub więcej materiałów przez pojedynczą matrycę, tak aby materiały łączyły się w jedną strukturę przed schłodzeniem. Zaletą stosowania współwytłaczania jest to, że każdy zastosowany materiał zachowuje swoje pożądane charakterystyczne właściwości, których nie można byłoby osiągnąć w przypadku żadnego pojedynczego materiału. W procesie współwytłaczania konieczne jest zastosowanie wielu wytłaczarek. Badania nad zrozumieniem mechaniki, zastosowań wytłaczania oraz nad nowymi materiałami rzuca światło na znaczenie wytłaczania w nowoczesnej produkcji żywności. W miarę postępu technologii wytłaczania i wzrostu zapotrzebowania na zrównoważone procesy produkcyjne żywności badania procesów wytłaczania będą kontynuowane, przyczyniając się do powstania bardziej wydajnego, innowacyjnego i świadomego ekologicznie krajobrazu przemysłowego.

Wytłaczarki laboratoryjne do żywności to małe wersje wytłaczarek produkcyjnych. Istnieje jednak wiele różnić pomiędzy wytłaczarkami laboratoryjnymi a produkcyjnymi. Wytłaczarki spożywcze laboratoryjne są bardziej bogato wyposażane w funkcje pozwalające prowadzić badania wielu składników spożywczych co czyni je urządzeniami bardzo uniwersalnymi. Posiadają funkcjonalności ułatwiające i przyspieszające proces badania żywności. Wytłaczarki spożywcze laboratoryjne są wyposażone w bogaty zestaw precyzyjnych czujników pomiarowych.

  • Wytłaczarki spożywcze laboratoryjne są idealne, aby zapewnić krótki czas dostawy i reakcji w przypadku serii produktów spożywczych o małej objętości lub prób pilotażowych. Mogą być dostosowane do wszystkich zastosowań w zakresie wytłaczania żywności.
  • Są zaprojektowane, aby umożliwić sprawne opracowywanie nowych produktów spożywczych i testowanie nowych procesów wytłaczania może to mieć kluczowe znaczenie dla firmy produkcyjnej lub laboratoriom badawczego. Wytłaczarki laboratoryjne mogą być używane w celu skrócenia czasu wprowadzenia nowych produktów spożywczych na rynek.
  • Za pomocą wytłaczarek laboratoryjnych do wytłaczania żywności można badać nowe składniki żywności. Można testować różne formuły, aby dowiedzieć się, jak zachowują się podczas wytłaczania. Ilości wytłoczonych próbek zwykle jest wystarczająca, aby można łatwo je wykonać do testowania i oceny nowo powstałego produktu spożywczego.
  • Ciągłe badania i rozwój zapewniają ciągłe doskonalenie i optymalizację produktów końcowych. Produkty końcowe wymagają kontroli jakości. Najłatwiej można to przeprowadzić w skali laboratoryjnej bez konieczności użycia wytłaczarek przemysłowych.
  • Uniwersalne spożywcze wytłaczarki laboratoryjne przeznaczone do małych partii produktu, z możliwością szybkiej zmiany prowadzonego procesu badawczego mogą być skutecznie wykorzystane w procesie szkolenia. Pozwalają efektywnie wykorzystać czas oraz maksymalizują efektywność szkolenia. Wytłaczarki spożywcze laboratoryjne to idealne urządzenia do praktycznego zdobywania nowej wiedzy i doświadczenia.

Skalowalność produktu od laboratoriom do produkcji produktów spożywczych.

  • Wytłaczarki są wyposażone w cylinder rowkowany o konstrukcji modułowej. Strefa karmienia wytłaczarki jest chłodzona wodą. Pierwsza część cylindra o długości 8 D jest ogrzewana elektrycznie i chłodzona powietrzem. Pozostałe strefy cylindra długości 4-8 D są grzane i chłodzone wodą za pomocą agregatów grzewczo chłodzących.
  • Kluczowym czynnikiem decydującym, o jakości i wiarygodności badań nad procesem wytłaczania żywności jest kontrola i wiarygodny pomiar temperatury stopu w każdej ze stref wytłaczarki.
  • Czujniki mierzące temperaturę są rozmieszczone w taki sposób, aby zapewniać wiarygodny pomiar temperatury i ograniczać zakłócenia pomiaru pochodzące od grzałek pracujących w wyższej temperaturze niż układ uplastyczniający.
  • Aby uniknąć niekontrolowanych wzrostów temperatur strefa cylindra grzana elektrycznie jest wyposażona w wydajny i szybki układ chłodzenia, który współpracuje z układem grzania cylindra wytłaczarki do żywności.
  • Precyzyjną kontrolę temperatury układu uplastyczniającego wytłaczarki zapewnia wielostrefowy regulator temperatury zaprojektowany przez naszą firmę.
  • Układ sterowania temperaturą posiada możliwość kalibracji i kształtowania charakterystyki ogrzewania i chłodzenia układu uplastyczniającego przez badacza.
  • Wysoki moment obrotowy napędu
  • Wysokie dopuszczalne ciśnienie wewnątrz cylindra
  • Modułowa budowa układu cylindra i ślimaka
  • Wymienne rowkowane wkładki cylindra
  • Precyzyjny wydajny i ekonomiczny strefowy system grzewczo-chłodzący
  • Niskie zużycie energii
  • Prosta i ergonomiczna obsługa
  • Wysoka sprawność
  • Wysoka, jakość i trwałość podzespołów
  • Oszczędność miejsca
  • Możliwość dostosowania konstrukcji do wymagań klienta
  • Cyfrowy system sterowania

X

Poproś o kontakt

Imię i nazwisko:

Nazwa Firmy

e-mail

Telefon

Treść:


chat logo
Zadzwoń