Wytłaczarki jednoślimakowe do żywności |
Wytłaczarki jednoślimakowe laboratoryjne do wytłaczania żywności z systemem cięcia przy głowicy LEF-1S 45 mm Food.Produkty spożywcze wytłaczane zyskały popularność wśród konsumentów jako sposób na spożywanie żywności o dużej zawartości składników odżywczych. Konsumenci poszukują sposobów na zwiększenie ilości białka w swojej diecie. Istnieje zapotrzebowanie na nowe wysokobiałkowe produkty spożywcze. Wytłaczarki jednoślimakowe LEF-1S 45 mm Food doskonale nadają się do prowadzenia badan nad wytłaczaniem białek roślinnych. Zastosowanie rowkowanego cylindra wytłaczarki wykonanego ze stali nierdzewnej lub kwasoodpornej zapewnia odpowiedni poziom czystości. Wysoki moment obrotowy ślimaka zapewnia możliwość przetwarzania produktów stawiających duży opór przetwórczy. Wytłaczarka wyposażona jest w wymienną matrycę chłodzoną i grzaną wodą w celu równomiernego rozprowadzenia ciepła. Wytłaczarka umożliwia badania nad wytwarzaniem żywności, w tym żywności bezglutenowej, makaronów, produktów instant, kaszek i kleików błyskawicznych, pasz, pokarmu dla zwierząt. Otrzymany w ten sposób produkt charakteryzuje się zróżnicowaną teksturą, kształtem i barwą. |
Wytłaczarki jednoślimakowe laboratoryjne do wytłaczania żywności LEF-1S 45 mm Food.Ze względu na wysoką złożoność procesu wytłaczania, wytłaczarka badawcza powinna posiadać wszystkie możliwości wytłaczarek przemysłowych a nawet je przewyższać pod względem wyposażenia i funkcjonalności. Zmniejszenie skali maszyny w połączeniu z wszechstronnymi możliwościami dostosowania do prawie każdego zadania przetwarzania i łatwą obsługą systemu stanowią wyróżnik wytłaczarek laboratoryjnych jako doskonałego instrumentu przeznaczonego do badań. Zrozumienie procesu wytłaczania jako podstawowego procesu przetwarzania żywności.W świecie produkcji, gdzie królują innowacja i wydajność, ewoluowały różne techniki i procesy, aby sprostać wymaganiom różnych gałęzi przemysłu. Wśród nich wyróżnia się wytłaczanie jako podstawowa i wszechstronna metoda stosowana w produkcji wielu produktów spożywczych. W swej istocie wytłaczanie jest procesem produkcyjnym polegającym na kształtowaniu surowców w profil o pożądanym przekroju poprzecznym za pomocą matrycy. W procesie wytłaczania surowiec poddawany jest zagęszczaniu, ścinaniu, mieszaniu, napełnianiu, zmniejszaniu wielkości cząstek. Tak więc materiał po wejściu do cylindra wytłaczarki zmienia postać. Materiał ten jest ostatecznie wytłaczany przez matrycę na końcu ślimaka i cylindra wytłaczarki, aby uzyskać pożądany kształt. Temperatura wewnętrzna zmienia się w zależności od rodzaju przetwarzanego materiału lub mieszaniny materiałów i dodatków. Kiedy żywność jest wytłaczana z matrycy, jest ona poddawana procesowi ochłodzenia, w którym czynnikiem chłodzącym zwykle jest powietrze. Wytłaczarki jednoślimakowe laboratoryjne do wytłaczania żywności LEF-1S 45 mm Food są dedykowane do elastycznych prac badawczo-rozwojowych. Wytłaczarki jednoślimakowe laboratoryjne do wytłaczania żywności LEF-1S 45 mm Food mm dzięki średnicy ślimaka 45 mm spełniają kluczowe wymagania dotyczące produkcji żywności i mają imponująco kompaktowe wymiary oraz wysoką moc. Te wytłaczarki są idealne do projektów badawczych i opracowywania receptur, a także produkcji małych partii. Wytłaczarki mogą przetwarzać mieszanki materiałów o ekstremalnie niskim współczynniku płynięcia. Wytłaczarki można łatwo skalować do innych rozmiarów. Wytłaczarki do żywności są dostępne z wieloma opcjami, które umożliwiają bardzo elastyczne użytkowanie i wygodną obsługę. Wytłaczarki jednoślimakowe LEF-1S 45 mm Food przeznaczone są do wykorzystania w szerokim zakresie prac badawczo-rozwojowych, dlatego muszą być wszechstronne i sprawdzać się w różnorodnych zastosowaniach. Sitech3D zaprojektował wytłaczarki dokładnie pod te wymagania i wyposażył je w wiele ważnych funkcji. Wytłaczarki jednoślimakowe LEF-1S 45 mm Food firmy Sitech3D zapewniają dobre warunki do wytłaczania wielu rodzajów produktów spożywczych i karmy dla zwierząt domowych. Wytłaczarki jednoślimakowe laboratoryjne do wytłaczania żywności LEF-1S 45 mm Food mogą być wyposażone w granulator do ekspandowanych artykułów spożywczych. Granulator centryczny jest z powodzeniem stosowany do wytwarzania bezpośrednio ekspandowanych artykułów spożywczych. Wirnik z nożami granulatora centrycznego jest umieszczony centralnie względem płyty matrycy. Produkt wychodzący z płyty matrycy w nieskończonych pasmach jest odcinany nożem bezpośrednio na końcu głowicy wytłaczarki. Na długość wytwarzanego produktu można łatwo wpłynąć poprzez zmianę liczby noży i prędkości wirnika noży. Osłona granulatora i uchwyt matrycy w granulatorze centrycznym są obrotowe i umożliwiają łatwy dostęp w celu czyszczenia, montażu płyty matrycy i szybkiej wymiany płyty matrycy. Położenie wirnika z nożami względem matrycy można precyzyjnie ustawiać za pomocą specjalnego mechanizmu. Odległość pomiędzy ostrzem noża a płytą matrycy można precyzyjnie regulować podczas pracy. Urządzenie zabezpieczające zapewnia, że pokrywa granulatora nie otworzy się, dopóki wirnik z nożami nie zostanie zatrzymany. Co to jest współwytłaczanie?Proces współwytłaczania żywności polega na wytłaczaniu dwóch lub więcej materiałów przez pojedynczą matrycę, tak aby materiały łączyły się w jedną strukturę przed schłodzeniem. Zaletą stosowania współwytłaczania jest to, że każdy zastosowany materiał zachowuje swoje pożądane charakterystyczne właściwości, których nie można byłoby osiągnąć w przypadku żadnego pojedynczego materiału. W procesie współwytłaczania konieczne jest zastosowanie wielu wytłaczarek. Badania nad zrozumieniem mechaniki, zastosowań wytłaczania oraz nad nowymi materiałami rzuca światło na znaczenie wytłaczania w nowoczesnej produkcji żywności. W miarę postępu technologii wytłaczania i wzrostu zapotrzebowania na zrównoważone procesy produkcyjne żywności badania procesów wytłaczania będą kontynuowane, przyczyniając się do powstania bardziej wydajnego, innowacyjnego i świadomego ekologicznie krajobrazu przemysłowego. Wytłaczarki laboratoryjne do żywności to małe wersje wytłaczarek produkcyjnych. Istnieje jednak wiele różnić pomiędzy wytłaczarkami laboratoryjnymi a produkcyjnymi. Wytłaczarki spożywcze laboratoryjne są bardziej bogato wyposażane w funkcje pozwalające prowadzić badania wielu składników spożywczych co czyni je urządzeniami bardzo uniwersalnymi. Posiadają funkcjonalności ułatwiające i przyspieszające proces badania żywności. Wytłaczarki spożywcze laboratoryjne są wyposażone w bogaty zestaw precyzyjnych czujników pomiarowych.
Skalowalność produktu od laboratoriom do produkcji produktów spożywczych.
|